Vietämme Pixelsillä suuren osan ajastamme verkkosivuprojektien parissa ja työpöydälläni olen nähnyt kymmeniä, jos en satoja briiffejä verkkosivu-uudistuksille, uusille verkkopalveluille sekä verkkokaupoille. 95% ajasta tarjouspyynnössä tai briiffissä juostaan nopeasti uudistukseen johtavien syiden ja tavoitteiden ohi, aloitetaan teknisellä määrittelyllä ja siirrytään sukkelasti sopimusehtoihin, tukipalveluihin ja ylläpitoon sekä takuuvelvoitteiden listaamiseen. Etenkin kun on kyse julkisista hankinnoista. Huh, että sillä puolella osataan tappaa kaikki ilo ja luovuus heti alkuunsa hankinnoista.

Ymmärrän toki, että tekniset ominaisuudet on hyvä määritellä selkeäksi kun tarjoajia kartoitetaan, mutta on hälyttävää miten laajalti verkkosivut nähdään vain IT-hankkeena eikä organisaation tärkeimpänä kosketuspintana asiakkaille, sidosryhmille, potentiaalisille työntekijöille ja muille vaikuttajille (kuten median edustajille).

Jotta voit ymmärtää verkkosivujen todellisen arvon, sinun pitää ymmärtää kuinka me ihmiset olemme tunteellisia eläimiä, joiden päätökset rakentuvat pitkälti emootion varaan. Perustelemme kyllä itsellemme usein päätöksiämme varsin onnistuneesti järkisyin… taloudellisempi auto, terveyshyötyjä tuova urheilukello, varmatoimisempi tietokone… mutta totuus on, että päätökset tapahtuvat siinä osassa aivojamme joka vastaa mm. tunneperäisistä muistoista. Emme esimerkiksi osaa verbalisoida järkisyin miksi valitsimme nykyisen kumppanimme tai lemmikkimme, koska se on puhtaasti tunnepohjainen päätös. Vai osaatko?

Herätä tunteita, luo kokemuksia

Rakennamme brändeihin tunnesiteitä aivan samasta syystä. Usein fiilis perustuu odotuksiin ja kokemuksiin. Eikö tämän pitäisi olla se verkkosivujen tärkein tavoite? Pyrkiä luomaan merkityksellisiä kokemuksia käyttäjillesi ja ylittää mahdollisia odotuksia. Mieleenpainuvin, kiinnostavin ja hyödyllisin sisällöin (= tunteita herättämällä) saat voitettua kävijät puolellesi ja palaamaan luoksesi kerta toisensa jälkeen. He alkavat muodostaa tunnesidettä brändiisi verkkosivuilla saadun kokemuksen kautta.

Tietenkin tärkeä tavoite on tuotteiden myynnin lisääminen, liidien keruu, konversioiden parantaminen tai tilausmäärän kasvattaminen. Ja tietenkin on tärkeää, että sivustosi kuvaa nykyistä palvelutarjontaasi osuvasti. Ja kyllä, tietenkin on tärkeää, että yhteydenotto on helppoa. Mutta kaikki näistä tavoitteista ovat saavutettavissa niin, että ne ovat linjassa brändisi identiteetin kanssa.

Luo oikeat sisällöt tukemaan em. tavoitteita. Tarjoa mahdollisuuksia kävijöille lukea enemmän, oppia lisää ja samaistua brändiisi. Tee kävijöistä heimolaisiasi.

Älä tee verkkosivuprojektista vain IT-hanketta — näe metsä puilta ja keskity olennaiseen; anna IT-osaston huolehtia teknisistä seikoista, ota vastuu markkinoinnin tavoitteista ja rakenna brändiä. Osallista myynti, osallista asiakaspalvelu, osallista muut asiantuntijat ja osallista asiakkaat! Rakenna sivustoa yhdessä arvoa tuottavana työkaluna koko organisaatiolle — brändi on yrityksesi tärkein resurssi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.