Olen pitänyt hetken taukoa kirjoittamisesta erinäisistä syistä, mutta taannoin @JanneGylling ja @LKarppi:n kanssa junassa (missäs muuallakaan?) käymäni keskustelu jäi kytemään ajatuksiin.

Jokainen vähänkään myyntityötä, joko suoraan tai epäsuoraan asiantuntijatehtävissä tehnyt on ollut tekemissä ostavan osapuolen kanssa. Ostajapersoonia on monenlaisia; avoimia, innostuneita,  haaveilijoita, kaikki-mulle-heti-nyt-tyyppejä, renkaanpotkijoita, epäileväisiä, sulkeutuneita, kirstunvartijoita tai vaikkapa vaan ilmaan lounaan perässä kulkijoita.

Myyjän ammattitaitoa on kohdata kukin persoona itsenään ja käydä asiakkaan huolia ja murheita läpi, kuunnella, ymmärtää ja keksiä ongelmiin ratkaisuja – tavalla, joka kyseiselle asiakkaalle parhaiten soveltuu. Harmillisen usein ostaja kuitenkin kuvittelee istuvansa norsunluutornissa, josta huutelee palvelua tarjoaville myyjille ja kumppaneilleen juoksun tahtia ja kertoo miten asiat pitäisi hoitaa. Ja tavallaan perusteltua sekin, asiakashan kaikkien meidän palkan maksaa. Se miten asian hoidat, kertoo paljon sinusta ja edustamastasi organisaatiosta.

Mietitkö koskaan millaisen kokemuksen jätät sinua parhaansa mukaan auttavalle myyjälle tai kumppanille?

Kysytään näin päin: oletko antanut potkuja asiakkaalle? Asiakas joka käyttäytyy epäammattimaisesti, ei arvosta antamaasi palvelua, panosta tai kieltäytyy maksamasta tehdystä työstä jättää tietyn kuvan itsestään ja sietääkin saada kenkää, mutta heitä kuitenkin kestetään ja pyritään miellyttämään kaikesta huolimatta.

Mikä siinä oikein on, että ostajana emme muka voisi kommunikoida yhtä innokkaasti ja ystävällisesti kuin viestimme asiakkaidemme kanssa? Tapaaminen saattoi mennä päin seiniä ja myyjä ei ollut tehnyt kotiläksyjään, mutta voimme silti antaa itsestämme ja toiminnastamme hyvän kokemuksen. Sama tyyppihän voi olla vuoden päästä asiakkaan roolissa tai vaikka työkaverisi.

Voin rehellisesti sanoa, etten tule käyttämään tai suosittelemaan kenellekään tiettyjen firmojen palveluja tai tuotteita ihan sen perusteella miten he kohtelevat kumppaneitaan. Samat firmat visiossaan ja viestinnässään usein toitottavat asiakaskokemuksen tärkeyttä…

Ensi kerran kun myyjä soittaa tai tapaat potentiaalisen palveluntarjoajan, ole kohtelias, kuuntele ja anna palautetta. Käyttäydy kuin olisit parhaan asiakkaasi luona. Seuraa omaa käytöstäsi ja katso miten nyrpeä naamasi ja vitutus alkaakin kääntymään energiaksi ja positiivisten kokemusten letkaksi.

Parempien kokemusten puolesta!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.