Ei ole äidinkielessämme montaa yhtä ihanaa sanaa. Tuo mainio matkatoimiston mainoksesta tuttu lausahdus ”Ainahan se on mielessä… loma.” kiteyttää hyvin suomalaisten ajatusmaailman aiheesta. Katselen juuri rannekellosta aikaa ja oman lomani alkamiseen on kirjoitushetkellä pari tuntia.

Käytäntö, että lomaillaan 4-5 viikkoa keskellä kesää tuntuu vieraalta monelle, joka ei ole kasvanut Suomessa koko ikäänsä. Täällä se on kuitenkin itsestäänselvyys ja tuntuu, että loman pituus on jossain määrin jopa tietynlainen statussymboli. Monissa maissa koko kesäloman konseptia ei ole ollenkaan vaan lomapäiviä ripotellaan pitkin vuotta ja ylipäätään loma-ajat ovat lyhyemmät.

 

Muutama ajatus:

Tee työtä, josta et tarvitse hermolomaa. Teit sitten fyysistä- tai tietotyötä tai niiden yhdistelmää, työ kuluttaa. Se on itsestään selvää. Ei ole kenellekään hyväksi painaa loputtomiin tukka pitkällä ilman lepoa. Fyysinen ja henkinen palautuminen toki tapahtuu eri lailla, mutta lepo on molemmissa avaintekijä.

Väitän kuitenkin, että mikäli teet työtä joka ei tunnu työltä ja olet motivoitunut (esim. yrittäjät) siitä mitä teet et tarvitse pitkää lomaa. Hyödyllisempää olisi ladata akkuja pitkin vuotta, tehdä lyhyempää työviikkoa ja ottaa lomaa pitkin vuotta lyhyissä pätkissä.

Mikäli edeltävä kuvaus ei osunut kohdalle ja teet työtä, joka kiristää kupolia niin paljon, että loma on tarpeen – vaihda duunia!

 

Koko maa pysähtyy kesäksi. Mitä se tarkoittaa Suomen viennille ja kilpailukyvylle? Tästä aiheesta nousee esiin keskustelua aina kesän kynnyksellä ja mielestäni syystäkin. Olemme maailmassa ainutlaatuisia tässä käytännössämme, jolloin tuotteiden ja palveluiden tuotanto seisahtaa tai ainakin huomattavasti hiljenee kesäksi. Ongelma on niin isoilla kuin pienilläkin toimijoilla. Monet sulkevat ovensa koko heinäkuuksi ja viittaavat kintaalla tuleville kyselyille ja potentiaalisille asiakkaille.

Kysehän on ”kumpi tuli ensin, muna vai kana?” -tyyppisestä tilanteesta, jossa kansan lomailuinto johtaa siihen, ettei ostavia asiakkaitaan ole – jolloin tarjonta vähenee. Vai menikö se toisinpäin? Joka tapauksessa muutos vaatii valtavan vaihdoksen kulttuurissamme ja se ei tule tapahtumaan yhden yön aikana. Lomakäytäntö kaipaa mielestäni kuitenkin selkeästi uudistamista.

 

Kun olet lomalla, ole lomalla. Tämä menee harmittavan monelta pieleen. ”Yrittäjä tai myyntimies/nainen ei ole ikinä lomalla” mutta jos nyt olisit kuitenkin. Lomasi tarkoitus on antaa mahdollisuus levätä ja rentoutua. Kunnioita sitä itsesi kohdalla niin kuin kunnioitat asiakkaitesi loma-aikaa. Läppäri kiinni ja puhelimesta maili-ilmoitukset sekä muut duunijutut pois käytöstä. Luota työkavereihisi ja anna heidän hoitaa hommasi. Päästä hetkeksi irti.

 


 

Itsellä on sen verran ainutlaatuinen kesäloma tiedossa, että häät kolkuttelevat kolmen viikon päässä. Tekemistä riittää ja ajatukset pysyvät väkisinkin muualla kun työjutuissa. Ja hyvä niin. Luotan siihen, että kun herään kesähorroksesta ja palailen toimistolle elokuussa, on ns. valmiiksi katettuun pöytään helppo tulla. Siitä kiitos huikeille kollegoille ja mahtaville asiakkaille.

Jokos se kello on sen verran, että uskaltaa hehkuttaa lomalle lähtöä someen? Ei ehkä vielä. Se on muuten pirun ärsyttävä tapa, mutta pakkohan sitä on jossain julistaa. Paitsi jos loma ei olisi niin iso juttu alun alkaenkaan…

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.