Minulla on hyviä uutisia kaikille teille digituristeille ja teknologiaa auttamattomasti pelkääville. Teille, jotka kaipaavat viereisen toimiston ’Petteriä’ laittamaan printterin toimimaan tai veljenpoikaa asentamaan uuden Lumian käyttökuntoon. Tottahan toki osa meistä nappaa kiinni uusista asioista nopeammin kuin toiset ja ovat kiinnostuneempia teknologiasta, mutta suurin osa nykypäivän laitteista ja teknologiasta on nimenomaan suunniteltu isoille massoille eli keskivertokansalaisille. Mistä siis kiikastaa?

Aloitetaan helposta: Vika ei ole teissä. Älä siis tunne itseäsi typeräksi tai huonoksi teknologian kanssa mikäli et osaa tehdä jotain itse. Kyse on tuotteen epäonnistuneesta muotoilusta.

Tyypillinen suomalainen mies on ollut kautta aikain oikeassa. ”Ei sitä ohjekirjaa mihinkään tarvita, kyllä mää ny sen hoidan kuntoon.” (Yleensä ehkä mies, mutta miksei siis nainenkin… tai henkilö.) Kuinka oikeassa tuo ajatus onkaan ollut. Jos kuluttajalle tarkoitetussa tuotteessa tarvitsee antaa ohjekirja mukana, on sen muotoilu mielestäni epäonnistunut. Tuote tai palvelu tulee muotoilla niin käyttäjäystävälliseksi ja yksinkertaiseksi, että kuka tahansa osaa sitä käyttää ilman ohjeistusta. Intuitiivinen käyttökokemus pitäisi olla elinehto markkinoilla pärjäämiseen, mutta sitä se ei vielä ole. Kuluneena, mutta mallikkaana esimerkkinä mainittakoon Applen iPod, joka mullisti oman markkinansa. Saman he tekivät iPhonella.

Mieti verkkopalveluita joita käytät päivittäin, laitteita joita tarvitset päivittäin. Kuinka monen kanssa jouduit taistelemaan ennen kuin pääsit sinuiksi niiden kanssa? Itselläni on välillä vaikeuksia esimerkiksi tuttavien luona uuden mikroaaltouunin tai astianpesukoneen kanssa. Tuntuu typerältä kysyä apua niin arkisen laitteen käytössä.

Toki ehkä oma lukunsa ovat vielä tuotteet, jotka pitää itse kasata (e.g. Ikea). Näissä ne ohjeet ovat enemmän kuin paikallaan. Kokosin muuten kotimaisen valmistajan lipaston juuri ja ohjeet olivat nekin aivan eri luokkaa (sanan negatiivisessa merkityksessä) kuin Ikean tuotteissa. Eli ohjeissakin muotoilu on avainasemassa ja siitä pisteet Ikealle.

 

Suomi nousuun muotoilun avulla

Muotoilu ei koske vain tuotteita. Massiivinen tarve on yritysten ja etenkin palveluiden muotoilulle.

Hyvän suunnittelun ja muotoilun arvostus on nousussa, mutta edelleen isossa kuvassa se kulkee ruohonjuuritasolla. Muotoilijat Suomessa ovat alipalkattuja ja vain murto-osassa pörssiyhtiöitä on muotoilijoita johtotason tehtävissä julkishallinnosta puhumattakaan. Rakas pääkaupunkimme tosin onnistui juuri yllättämään! (Lue rekryilmoitus: Helsinki – Chief Design Officer.)

Muitakin hyviä uutisia on. Palvelumuotoilun ennustetaan kasvavan räjähdysmäisesti ja suomalaisia muotoiluyrityksiä onkin jo pidetty yhtenä seuraavista vientituotteista.

Suomi ja suomalaiset ovat tunnettu insinöörikansana ja pitkään olemmekin Nokian varjon alla yrittäneet toistaa samaa kaavaa. Esimerkkinä täysin flopannut Jolla; käytännössä valmis puhelin ja käyttöjärjestelmä Nokialta, joka on puettu eri kuoriin ja uuteen muottiin, mutta kesti kaksi vuotta saada se myyntiin. Ja sittenkään ei ottanut tuulta alleen kun se hyllyille saatiin. Markkinointi ja tarinankerronta ei vaan meiltä oikein tuppaa onnistua. ”Hyvä tuote myy itse itsensä” mentaliteetti ei kanna pitkälle.

Yritysmuotoilu, palvelumuotoilu, tuotemuotoilu, kulttuurien ja työntekijäkokemusten muotoilu ovat asioita johon mielestäni meidän pitäisi keskittyä. Digitalisaation hyödyntäminen on puhtaasti arkipäivää ja jo normaalia toimintaa yrityksissä. Muutoksen johtaminen ja niiden uusien mahdollisuuksien löytäminen on se missä apua vielä tarvitaan. Uusien liiketoimintamallien ja palvelujen työstäminen muotoilun avulla pitäisi olla kaikkien yritysten kärkihankkeita.

Kaikki muuttuu paitsi muutos itse. Se on pysyvää. Pysytään siis mekin liikkeessä, eiks niin?

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.