Kirjoitin aikanaan lopputyöni kilpailuedun saavuttamisesta uudenlaisen strategian avulla. Fokus tuli kiinnittää tuolloin siihen miten yrityksenä pystyt erottautumaan kilpailijoistasi ja tarjoamaan jotain uutta tai erilaista. Competitive advantage ja strategic differentiation olivat termejä jota heittelin suuntaan ja toiseen. Kahlasin läpi alan gurujen kuten Porterin ja Kotlerin teoksia, joista koostin mielestäni parhaimmat ideat yhteen. Ihmettelin miten lukemattomat määrät yrityksiä polkivat paikallaan eivätkä uskaltaneet rohkeasti erottautua muista – tuntui, että kaikki valahtivat keskinkertaisuuteen ja turvallisiin puolitien ratkaisuihin, jotta oltaisiin sopivia vaihtoehtoja aivan kaikille.

Olin tuolloin kuitenkin väärässä. Varsinaisena ongelmana näissä yrityksissä oli viestinnän tasapaksuisuus tai jopa olemattomuus. Heiltä puuttui rohkeus kertoa tekemisistään avoimesti. Koin todella vaikeaksi saada mitään kuvaa kaiken sen myyntipuheen ja tuotemarkkinoinnin takaa yrityksen todellisesta missiosta, tarinasta tai ihmisistä. Nämä ovat kuitenkin usein ne tekijät, jotka ohjaavat päätöksentekoamme lukujen ja ominaisuuksien ohitse – olimme sitten ostajan, myyjän tai vaikkapa sijoittajan kengissä. Twiittaako tai bloggaako teidän toimitusjohtajanne kuten Kotipizzan Tommi Tervanen (@tommitervanen) yrityksensä tavoitteista, haasteista ja vastaa kuluttajien palautteisiin? Pitäisikö?

 

Yritysten ei tule vain erottautua muista luomalla itselleen kilpailuetua; tärkeämpää on, että heillä on näkökulma.

 

Tilanteessa, jossa useampi yritys tarjoaa toisiaan vastaavia tuotteita tai palveluita valitsen joka ikinen kerta sen, joka puhuttelee minua. Sen, joka on jo aiemmin auttanut minua ratkaisemaan ongelmani tai jonka asiakaspalvelija ilahdutti minut twitterissä. Sen, jonka toimarin blogiin uppoutuneena myöhästyin bussista.

Yritysten ei tule vain erottautua muista luomalla itselleen kilpailuetua; tärkeämpää on, että heillä on näkökulma. Mielipide asioihin ja jämpti ote tekemiseen – uskallusta vaikuttaa ja olla läsnä. Älä siis pyri vain erottautumaan muista tuotteesi avulla tai tarjoamalla jotain uutta. Ole paikalla kun asiakkaasi puhuu ja kuuntele. Ole aktiivinen, jaa ammattitaitoasi muille esimerkiksi hyvien sisältöjen muodossa ja tee asioita muiden hyväksi pyyteettä. Vaikuta.

Mistä löydät rohkeuden olla erilainen ja uskalluksen lähteä kokeilemaan uutta? Miten viestiä enemmän kuin Varusteleka ja vähemmän kuin Stockmann? (Tiesitkö muuten, että Varustelekan työntekijöillä on firman logo tatuoituna ihoonsa? Siellä kulttuuri syö strategiaa aamupalaksi.) Ensimmäinen askel kohti vaikuttamista on osallistua ja rohkeasti kokeilla itse. Käy tapahtumissa, keskustele twitterissä. Laita itsesi peliin!

Olitko eri mieltä asiasta vai koitko mielipiteeni omaksesi? Kommentoi, haasta, keskustele – vaikuta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.